Valsts kanceleja
Vīrietis tur rokās telefonu. Sociālo tīklu ikonas.

No 2023. gada 24. līdz 31. oktobrim Latvijā norit jau 12. Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa, ko organizē Valsts kanceleja, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Kultūras ministrija, Baltijas Mediju izcilības centrs, kā arī vairākas citas institūcijas.

Nedēļas mērķis ir veicināt medijpratību sabiedrībā, lai uzlabotu cilvēku kritiskās domāšanas prasmes informācijas, mediju un tehnoloģiju jautājumos, kā arī sekmētu pilsonisko līdzdalību, pašizpausmi, ekonomisko attīstību valstī un vērstos pret dezinformāciju un maldinošu informāciju. Nedēļas vadmotīvs šogad ir – medijpratība un informācijpratība digitālajā vidē: pasaules kolektīvā dienaskārtība.

Medijpratības un informācijpratības veicināšana ir investīcija mūsu cilvēkos, kas ir arī valsts drošības un aizsardzības atslēga. Šodienas ģeopolitiskajā situācijā mums ir svarīgi apbruņot pēc iespējas vairāk iedzīvotāju ar prasmēm un zināšanām, kā atpazīt un pretoties manipulatīvām metodēm, krāpniecībai un dezinformācijai, īpaši no Latvijai nedraudzīgu valstu puses. Ceru, ka sabiedrība ne tikai iesaistīsies medijpratības pasākumos šonedēļ, bet arī aizdomāsies ikdienā, kā ar savu rīcību novērst dezinformācijas rašanos un izplatību,” novēl Rihards Bambals, Valsts kancelejas Stratēģiskās komunikācijas koordinācijas departamenta vadītājs.

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļā Latvijā tiek organizēta plaša pasākumu programma, ko rīko Valsts kanceleja, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, Kultūras ministrija, Baltijas Mediju izcilības centrs, augstskolas, bibliotēkas un citi partneri. Liels fokuss šajā nedēļā ir uz jauniešu medijpratības prasmju veicināšanu, tostarp vairākās skolās un ģimnāzijās notiek lekcijas, kuras vada augstskolu mācībspēki. 26. oktobrī visas dienas garumā notiks “Medijpratības diena – kāpēc mācīt un mācīties?”, ko rīko Baltijas mediju izcilības centrs sadarbībā ar Kultūras ministriju, Valsts kanceleju, Aktīvo iedzīvotāju fondu, Rīgas Juridisko augstskolu, Latvijas Nacionālo bibliotēku un Google. Tāpat 26. oktobrī Valsts kanceleja atklās ilgtermiņa komunikācijas projektu “Melns uz balta”, kura mērķis būs veicināt sabiedrības noturību pret manipulācijām informatīvajā telpā, tostarp dezinformāciju.

Īpaši jāatzīmē, ka tieši pateicoties Latvijas un 11 citu valstu iniciatīvai 2021. gadā ANO Ģenerālā Asambleja pieņēma rezolūciju, kas aicina valstis visā pasaulē veicināt noturību pret dezinformāciju un maldinošu informāciju, tostarp katru gadu no 24. līdz 31. oktobrim atzīmējot īpašu medijpratības un informācijpratības nedēļu. 

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa

Informācija par Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļu, kuras mērķis ir veicināt medijpratību un informācijpratību sabiedrībā
Skatīt vairāk