Ministru prezidents
Ministru prezidente Evika Siliņa tiekas  ar Francijas Eiropas un ārlietu ministri Katrīnu Kolonā

Starptautiskās drošības situācijas saasināšanās ir aktivizējusi Latvijas un Francijas sadarbību. Tā, tiekoties ar Francijas Eiropas un ārlietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna), piektdien, 29. septembrī, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente Evika Siliņa.

E. Siliņa pozitīvi novērtēja Latvijas un Francijas divpusējo attiecību attīstību, kā arī uzsvēra, ka Francija ir uzticams Latvijas partneris gan Eiropas Savienībā, gan NATO. Premjere atzīmēja, ka Francija ir iesaistīta Baltijas valstu reģiona drošības stiprināšanā, piedaloties gaisa patrulēšanas misijā Baltijas gaisa telpā, kā arī iesaistot savus spēkus NATO daudznacionālajā kaujas grupā Igaunijā. Abām valstīm ir potenciāls attīstīt savu sadarbību arī turpmāk gan drošības jomā, gan ekonomikā un starpkultūru sakaru veicināšanā.

Par abu valstu labajām attiecībām liecina tas, ka Latvijas un Francijas pārstāvji piektdien paraksta Latvijas un Francijas stratēģiskās partnerības Rīcības plānu 2023.-2027. gadam, uzsvēra E. Siliņa. Plāns nosaka mērķus un kopīgas darbības, lai stiprinātu partnerību vairākās prioritārajās jomās, to skaitā drošībā un aizsardzībā, ekonomiskajā un enerģētikas sadarbībā, Ukrainas atbalstīšanā, Eiropas Savienības jautājumos, kā arī valsts pārvaldes attīstībā, kultūrā, izglītībā un valodu apguvē.

 Latvijas Ministru prezidente uzsvēra, ir nepieciešams turpināt aktīvu un ilgtermiņa atbalstu Ukrainai. Premjere vērsa uzmanību uz to, ka Krievija ir drauds drošībai un Eiropas Savienības valstīm ir jāstiprina savas militārās industrijas kapacitāte – tādā veidā palīdzot gan sev, gan Ukrainai. Ļoti nozīmīga ir palīdzība tieši militārajā jomā, uzsvēra Latvijas Ministru prezidente. E. Siliņa arī izteica pateicību par Francijas līdzšinējo atbalstu Ukrainai.

 Amatpersonas arī pārrunāja tālāko Ukrainas integrāciju Eiropas Savienībā un citus jautājumus.

29.09.2023. Ministru prezidente Evika Siliņa tiekas ar Francijas ārlietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna.)
Datums 29. septembris, 2023
Laiks9.00
Atrašanās vietaMinistru kabinets

Tikšanās ar Francijas Eiropas un ārlietu ministri Katrīnu Kolonā

Ministru prezidente Evika Siliņa tiekas ar Francijas Eiropas un ārlietu ministri Katrīnu Kolonā (Catherine Colonna.) Mediju…

Aleksis Zoldners

Ministru prezidentes preses sekretārs
aleksis.zoldners [at] mk.gov.lv